FŐOLDAL Milliárdos írók Művészet
 
 

Dél-Afrika urai
”Véres gyémántok”

 

A dúsgazdag Oppenheimer család gyémántbányászatból szerezte hatalmas vagyonát. Nem csoda, hogy a família tagjai ágáltak is Leonardo DiCaprio főszereplésével bemutatott ”Véres gyémántok” című film ellen, ami cseppet sem hízelgő képet fest a gyémántbányászatról. Nicky a leggazdagabb dél-afrikai és a második leggazdagabb ember az afrikai kontinensen. Nikolas ”Nicky” Frank Oppenheimer 1945-ben született. A dél-afrikai üzletember a De Beers gyémántbányászati cég és leányvállalatának, a Diamaond Trading Company-nak az elnökeként dolgozott évtizedeken át.

A ”De Beers” vállalatot még a hírneves Cecil John Rhodes alapította 1888-ban. (Cecil Rhodes-ről nevezték el a meglehetősen rossz hírű Rhodéziát, a mai Dél-Afrikai Köztársaságot.)
Nicky Oppenheimer német zsidó családból származik, és Oxforban szerzett diplomát filozófiából, valamint politikai- és gazdaságtudományból. Jól házasodott, hiszen 1968-ben feleségül vette Orcilla ”Strilli” Lash-t, Helli Lasch iparmágnás lányát.
A gyémántok mérhetetlenül gazdaggá tették a famíliát, így számos hatalmas terület tulajdonosaivá váltak.

 

Nicky Oppenheimer felesége, Strilli híres az általa létesített kertekről. Az egyik fantasztikus alkotása a 220 hektáros Waltham Place biodinamikus és organikus farm Angliában. A hatalmas birtokot 50 hektáron erdők uralják, 40 hektáron szántóföld, és ugyancsak 40 hektáron kert található, a többi legelő. A kert a rovar és állatvilág menedéke. Strilli birtokát különleges cserjék, gombák, őshonos növények, rododendronok, harangvirágok népesítik be. Az erdők, mezők, tavak és dús virágoskertek tavasztól őszig nyitva állnak a látogatók előtt. Az Oppenheimerek Johannesburg-i otthona, a Brenthurst birtok 1906-ban jött létre, és 1922-ben került az Oppenheimer család tulajdonába.


Még Ernest Oppenheimer hozta a családját Brenthursba. A 45 hektáros területen található Johannesburgban őshonos és Ausztráliából idehozott növények, továbbá fantasztikus szobrok találhatók. Napjainkban ez is Strilli irányításával működik. Látogatni előzetes egyeztetés alapján lehet. A família fő attrakció azonban Dél-Afrika legnagyobb vadrezervátuma, a Tswalu Kalahari Reserve, ami ugyancsak az Oppenheimer család tulajdona. Szinte hihetetlen, de Nicky Oppenheimer 100.000 hektárt birtokol a Kalahári sivatagban. A ”Tswalu Kalahari Reserve” a zord tövises Kalahári sivatag ékessége, hiszen luxus körülményeket kínál az odalátogató gazdag vendégeknek.

A mindössze 32 vendég befogadására alkalmas exkluzív oázisban nyolc önálló agyag és szalmatetős ház várja az egzotikus környezetre vágyókat. Mindegyiket luxus berendezéssel, napozóterasszal szerelték fel, ami egyébként modellezi a hagyományos tswana falut. Ebben a rezervátumban a vendégek láthatnak még fekete orrszarvúkat, feketesörényes kalahári oroszlánokat, továbbá több mint hetven fajta emlőst és 230 madárfajt. Ez egy olyan oázis a sivatagban, amely lehetőséget kínál a nyugodt szemlélődésre, a szabad ég alatti alvásra, és a hőlégballon túrákra is.
Tarkuniban található a család magánszálláshelye, privát szentélye. Nicky és Strilly Oppenheimer fia, Jonathan vette át a családi vállalatok irányítását. Munkájához nagy reményeket fűznek.
Meglepetést jelentett, hogy 2011-ben a család pátriárkája, Nicky bejelentette, hogy a De Beer gyémánt bányászati céget eladják az Oppenheimerek. Úgy tűnik, a véres gyémántoktól szabadulni akar a família. Johnathan Oppenheimer már egy új szerkezetű birodalom örököse, amelyben számos vállalat és bank élén állhat tisztán és elegánsan.

Strilli Oppenheimer kertjei Angliában és Dél-Afrikában

 
 
   
 
 
www.cadizmedia.hu © 2012. Minden jog fenntartva
Design: C@diz