g

e


 A hallgatás törvénye

 


Skócia muszlim igazságügyi minisztereként, Humza Yousaf a gyűlöletbeszédet az emberek otthonaiban is vissza kívánta szorítani. Egyesek feltételezik, hogy ez azt jelentheti, hogy a gyerekeknek a szüleikre is vallaniuk kell. Humza Yousaf ragaszkodott ahhoz, hogy a családon belüli „gyűlöletkeltő beszéd” is bűncselekménynek minősüljön. Korábban az otthon elhangzott beszélgetések kívül estek a jogi szabályozáson.

A gyűlölet-bűncselekmény olyan bűncselekmény, amely egy adott embercsoporttal szembeni előítéleten alapul. A jogszabály szerint a bűncselekmény, akkor minősül súlyosbított esetnek, ha kiskorú vagy fogyatékos személy, továbbá faj, vallás, illetve szexuális identitás ellen irányul-olvasható az Edinburgh News-ban.
Egyértelművé tette, hogy az előítéletek által motivált bűncselekményeket komolyabban fogják kezelni, és a társadalom nem fogja tolerálni. A „gyűlölet felkeltése” azonban csak akkor minősül bűncselekménynek, ha szándékos volt. Természetesen a skót parlament egyhangúlag elfogadta ezt a jogszabályt 2021 elején.
Yousaf akkor még igazságügyi miniszterként a következőket mondta:
„Azok, akik azt gondolják, hogy véletlenül valamilyen módon megsértik a törvényt, mert úgy gondolják, hogy a szex megváltoztathatatlan, netán azt hiszik, hogy egy felnőtt férfi nem válhat nővé, vagy az azonos neműek közötti kapcsolatok bűnösek, azok nem követnek el bűncselekményt, ha pusztán ez a meggyőződésük. Sőt akkor sem büntetendők, ha ezt szándékosan tették.”
Számos vallási és kulturális csoport, írók, újságírók aggodalmukat fejezték ki a jogszabály szólásszabadságra gyakorolt negatív ​​hatása miatt. Az ellenzők azzal érveltek, hogy a „gyűlölet felkeltésének” meghatározása túl homályos és nyitott értelmezésű. Az alkalmazása is aggodalommal tölti el a patriótákat. Ijesztő, hogy a legfrissebb hivatalos statisztikák szerint a skót rendőrség már 6448 gyűlölet-bűncselekményt regisztrált 2019-és 2020 között.

Érdekesség az is, hogy Humza Yousafet 2021 májusában már új terület élére helyezték, jelenleg az egészségügyi kabinet titkára. A brit kormány pakisztáni származású tagja nem éppen fedhetetlen, hiszen pénzügyi botrányba keveredett, amikor unokatestvérének, Oszama Saeednek - a Muzulmán Testvériség volt szóvivőjének - 400.000 fontot ítéltek oda az „IslamExpo” című muszlim fesztivál megrendezésére. Végül nem tartották meg az eseményt, ráadásul a jelentések szerint a projekten elsősorban a saját családjának tagjai dolgoztak volna. A botrány kipattanása után Yousaf unokaöccse, Saeed 128.000 fontot visszafizetett, de a többi pénz sorsáról nincs hír. A vita kétségtelenül nyilvánosan zajlott és kellemetlenséget okozott Yousefnek, de mindvégig kitartott unokatestvére mellett - közölte a skót weeklyblitz.net. Egyesek szerint neki több joga van, mint másoknak, hiszen nincsenek, nem lehetnek következmények. Napjainkban igencsak furcsa a skót igazságszolgáltatás.

Humza Yousaf skót népviseletben, a feleségével. Úgy tűnik, hogy mára a skótok is kissé megváltoztak:

 

 

 

Archívum Kapcsolat