g

e


Monemvaszia,
a sziklába vájt városA görögországi Monemvaszia városka Peloponnészosz partjainál egy kis szigeten található. Az 1 kilométer hosszú terület egy földrengés után szakadt le a szárazföldről a IV. században. Görög telepesek alapították 583-ban. A bizánci birodalom alatt vált jelentős erődítménnyé. Az évszázadok során gyakran gazdát cserélt, a velenceiek és a törökök is többször birtokolták. Végül a XIX. században, a görög függetlenségi háborúban felszabadult. Ma Görögország része.

A település megbúvik a hatalmas sziklaszirt oldalában, a 100 méter magasan levő fennsík és a tenger közötti lejtős részen. Újabban egyre népszerűbb a turisták körében, emiatt több középkori épületet szállodává alakítottak. A városka számos utcája csak gyalog vagy szamárháton járható.


A különleges terület Monemvaszia kastélyváros néven ismert. A hetvenes évektől már egy út kötötte össze a szárazfölddel. A települést a középkorban vésték a tengeri szikla hátsó oldalába. Később a város tovább terjeszkedett a szigettel szemben a szárazföldön, ahol ma már Monemvaszia csodálatos strandjai várják a látogatókat.

 

A városka az idők során sikeresen megőrizte régi épületeit, többek között az Akropolisz töredékeit is. Megmaradt a Szent Szófia templom is, amelyet a szikla szélére építettek a tizenkettedik században, Andronicus császár uralkodása idején. Az épület ma is gyönyörű. A velencei megszálláskor a Monemvaszia-templom katolikus székesegyház lett, a török hódítás alatt mecsetként használták. A XX. század óta viszont ez az egyik legfontosabb bizánci görög templom.

A tengertől körülölelt Monemvaszia fantasztikus görög város, amit rejtett világa és különleges értékei miatt, feltétlenül érdemes felkeresni.

 

 

 


Monemvaszia tökéletes hely a pihenésre:

 

 

 

 

  

 

 Archívum Kapcsolat