FŐOLDAL Archívum Kapcsolat
 

 

 

 

A mohikán kaszinók
Uncas népe

 

Ma már nem bölénycsordákat űznek, hanem hatalmas adómentes pénzt tesznek zsebre a mohikán törzs tagjai. Az amerikai indián mohegan,  azaz a mohikán törzs, 364.000 négyzetméter területen lévő három kaszinó és két óriás szálloda  tulajdonosa. Mindez az utolsó mohikánról elnevezett Uncaswille-ben, Connecticutban található. A "Mohegan Sun" kaszinók területén 5000 pénznyelő automata, 300 játékasztal, 40 étterem továbbá egy 18 lyukú golfpálya is működik.

Napjainkban a mohikán törzs államilag elismert,  szuverén törzsi nemzet Connecticutban. Jogaikat szerződések dokumentálták, amelyeket több mint 350 éve törvénybe iktattak. Uncast mi Fenimore Cooper "Az utolsó mohikán" című világhírű regényből ismerhettük meg. Az utolsó tözsfőnök az angol telepeseket segítette a Pequot háborúban 1637-1638 között. Ezután a Hartford Szerződés elismerte a törzs szuverenitását 1638-ban, ám később ennek ellenére elvesztették a földjeiket. Az indiánok egy ideig hiába próbálták megőrizni és elismertetni területeiket. Végül 1994-ben az Egyesült Államok kormánya és a Kongresszus is a földről szóló kárrendezési törvényben rögzíteték a követeléseiket.


A számukra kijelölt rezervátumok adómentes övezetek. Ezt kihasználva kezdték el a kaszniók létesítését. Ma a törzsé a "Mohikan Sun" kaszinók bevétele. Itt azonban nem állt meg a társaság. Dél-Koreában szeretnék az "Inspeir" nevű üdülőközpontot létrehozni. A dél-koreai kormányzattal és a velük együttműködő cégekkel 2015-ben kötöttek megállapodást. A beruházást már elkezdték, és 2020-ig kívánják befejezni. Az épülő centrumban 20 millió vendéget szeretnének fogadni évente. A mohikán törzs tagjai az igazgatóságban, továbbá felügyelőbizottságban ellenőrzik a cégügyeket. Érkesség, hogy a vállalatvezetők általában nem mohikán szakemberek.


Részlet a dél-koreai tervekből:

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
www.cadizmedia.hu © 2017. Minden jog fenntartva
Design: C@diz