g

e

 

McAfee szoftvermágnás
különös halála

John McAfee brit származású amerikai technológiai vállalkozó. A férfit 2021. június 23-án holtan találták barcelonai börtöncellájában, miután a spanyol legfelsőbb bíróság adócsalás vádja miatt engedélyezte kiadatását az Egyesült Államoknak. John McAfee halálát öngyilkosságnak ítélték. Egy előzetes boncolás során azt állapították meg, hogy a fogoly felakasztotta magát. A néhai szoftvermágnás özvegye azonban ezt másként gondolja.  Janice McAfee szerint a spanyolországi információáramlás meglehetősen lassú, és finoman szólva is pontatlan. McAfee-nak volt egy cellatársa a börtönben, de ez a személy nem tartózkodott a zárkában abban az időben, amikor McAfee-t holtan találták - mondta a CNN-nek egy börtön tisztviselője, aki neve elhallgatását kérte.

A férfi kalandos életet mondhatott magénak. A 80-as években megalapította a McAfee Associates-vírusirtó szoftvert gyártó céget, és 1987-ben megírta az első kereskedelmi vírusirtó szoftvert, amelyet magáról nevezett el, majd eladta alkotását, de még megtartotta a cég irányítását. Ezt követően 1994-ben felmondott, és értékesítette a társaság fennmaradt részesedését is. Sikere gazdagságot hozott, de úgy tűnt, hogy az üzletember nem csak a pénz előteremtésében jeleskedett, hanem az elveszítésében is.

McAfee egyszer elmondta, hogy ideológiai okokból nyolc éve nem fizetett jövedelemadót az Amerikai Egyesült Államokban. Ezt követően elhagyta az országot, hogy elkerülje a tárgyalásokat. Nagyrészt egy megajachton élt feleségével, négy kutyájával, két biztonsági őrrel és héttagú személyzetével. Majd 2008-ban Belize-be költözött, ahol egy Gregory Faull nevű ember szomszédságában élt. Ám Faullt 2012 novemberében meggyilkolták otthonában. Egyesek szerint Faullnak nyilvánvalóan problémái adódtak McAfee életmódjával kapcsolatban. McAfee azonban tagadta részvételét a gyilkosságban, mégis egy ideig bujkált a helyi hatóságok elől. Végül egy szép napon azt közölte a rendőrség, hogy az üzletember nem gyanúsított az ügyben.

Érdekesség, hogy McAffee egy étteremben ismerkedett meg Janice Dysonnal, egy volt prostituálttal, majd végül feleségül is vette. A kalandoknak azonban még nincs vége, hiszen 2019 júliusában McAfee-t letartóztatták a Dominikai Köztársaságban, miután őt és további öt embert azzal gyanúsítottak, hogy nagy kaliberű fegyvereket, lőszert, valamint egyéb katonai felszerelést szállított a jachtján.

Most, hogy McAfee különös körülmények között elhunyt sokan találgatnak. Egyesek felidézik azt, hogy még 1961-ben azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok elnöke csak látszólag birtokolja a hatalmat, akár csak a szenátus. McAfee kijelentette, hogy az USA-t a mély állam uralja. A hírszerzés és a média hálózatok szövevényéből szövődött titkos hatalom határozza meg a politikát, amelynek óriási a befolyása. Nyíltan hangoztatta, hogy Kennedy is a mély állam leleplezése közepette halt meg. A két éve elhunyt Epstein ugyan kiszolgálta a mély államot, mégis meggyilkolták a cellájába, mivel túl sokat tudott számos prominens személyiségről. Sokak szerint ma már ebbe a sorba illeszkedik az egykori szoftvermágnás esete is, ám ezt semmi nem igazolja egyelőre. A vállalkozó szellemű McAffe korábban kétszer is indult az Amerikai Egyesült Államok elnöki székéért, de sikertelenül.

A kalandor az utóbbi időszakban már Spanyolországban élt. Majd 2020 októberében a spanyol hatóságok McAfee-t az amerikai kormány kérésére letartóztatták a barcelonai nemzetközi repülőtéren, éppen akkor, amikor Isztambulba akart repülni-pudlikálta a The Guardian. Az üzletember ellen ugyanis az USA adócsalásért eljárást indított. Nem sokkal az után, hogy Spanyolország legfelsőbb bírósága közölte, hogy kiadja McAfee-t az Egyesült Államoknak, a regionális igazságügyi osztály megerősítette, hogy a 75 éves, kiadatásra váró férfit holtan találták a cellájában. Még az is előfordulhat, hogy ennél többet a későbbiekben sem tudhatunk meg a furcsa esetről.



 

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat