g


Budhista szentély Mianmarban

 

 

A gyönyörű Taung Kalat buddhista kolostor Mianmar büszkesége. Egy 2417 láb magas vulkáni dugó tetején áll, amely a Popa-hegy délnyugati lejtőjén keletkezett, az ország középső részén. Hétszázhetvenhét lépcső vezet fel a dugó oldalán a kolostorba, amely arany tornyok csillogó komplexuma, és panorámás kilátással emelkedik Mianmar fölé. A hely népszerű zarándokhely.


 

Úgy tartják, hogy 37 natnak (félistennek) ad otthont Taung Kalat, ahol minden évben fesztiválokat tartanak. Ilyenkor a hívők virágot és egyéb felajánlásokat téve felmásznak a 777 lépcsőn a hegy tetején lévő lenyűgöző szentélyhez.

A mianmari buddhisták úgy vélik, hogy a natok az embereket védő istenek közé tartoznak, akik lényegében a hegyek szellemei. A nemzet létében is fontos szerepet töltenek be a mai napig. Ugyanakkor a zarándokokat és a látogatókat figyelmeztetik, hogy tartsák szemmel a makákó majmokat, hiszen a csintalan állatok mindent elvesznek, ami mozdítható, és ezzel sok bosszúságot okoznak.
Valószínűleg a Popa-hegy nagyon régen, a buddhizmus előtt is szent helynek számított. A környező síkságok első államainak felemelkedésével nőtt a jelentősége, amikor a terület Bagan királyainak szent helyévé vált. Anawrahta király idején (1044-1077), a mondák szerint itt még állatok százait áldozták fel a nat-imádás rituáléinak részeként. Könnyen lehetséges, hogy a natot korábban animista hitként fogadta el a vidéki Burma, majd ezt a hitet később Bagan királyai a nemzet egyesítésére használták fel. A Popa-hegyet a legfontosabb szellemek lakhelyének nyilvánították. (Ma nemzeti park.)
A natok nagyon változatosak: vannak személyes őrzők, otthonok, továbbá erdők vagy patakok védelmezői. Az istenségek állítólag olyan emberek szellemei, akik egykor erőszakos halállal haltak meg.  Érdekes tehát, hogy a burmai társadalom a tragikusan meggyilkolt, legyőzött emberek szellemeit imádja máig. A Taung Kalat szentély nagy szerepet játszik ezeknek a legendáknak a továbbélésében, és úgy tartják, hogy a domb négy mahagiri nat lakhelye. Napjainkban még szerzetesek élnek a kolostorban. A Popa-hegy tetején gyönyörű épületegyüttes áll öt aranyozott pagodával, ez a Taung Kalat szentély.  

A termékeny vulkanikus talajban buja trópusi erdő, és számtalan illatos virág nő. Valószínűleg a virágokról kapta a hegy a nevét – a „popa” páli nyelven ugyanis „virágot” jelent. A tájat sok kis forrás, patak üdíti fel. A Popa-hegy utolsó vulkáni kitörése ie. 442-ben történt, ami nem is volt olyan régen. Miközben a terület meglehetősen száraz, a hegyben több mint 200 patak és forrás található, így valóságos oázisnak számít. A szikla tövében több falu húzódik meg. A 37 mahagiri nat szobra a szikla lábánál áll, és egy díszes épületen keresztül indul a lépcsősor a hegy tetejére. Azok, akik feljutnak a csúcsra, mesés kilátásban részesülnek.   

 

 

 

 

 

Archívum Kapcsolat