g

e

 

Veszély az Interneten

 

A görög és román hatóságok július 7-én letartóztatták egy román bűnözői hálózat nyolc tagját az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége (Eurojust) által koordinált művelet során. Az elkövetők kiterjedt online csalásban vettek részt többek között olyan népszerű fogyasztói oldalak, mint az Amazon és az eBay felhasználói ellen - adta hírül nemrég a greekcitytimes.com portal.

A banda adathalász csalásokkal mintegy 2 millió eurót csalt ki az online vásárlóktól, amikor értékes autókat és számos más terméket próbáltak vásárolni, vagy netán szállást akartak foglalni. A rendőrök összesen 30 helyszínt kutattak át, mobiltelefonokat, valamint úti okmányokat és 220.000 euró készpénzt foglaltak le.

A gyanúsítottaknak sikerült adathalász technikákkal, csalárd üzenetek elküldésével megszerezniük számos ügyfél bankszámlaszámait és egyéb adatait. A csalók közölték a kiszemelt áldozatokkal, hogy eszközeiket rosszindulatú program fertőzte meg és vevőktől személyes pénzügyi adatokat, hitelkártya vagy bankszámlaszámokat, valamint bejelentkezési kódokat kértek. Amikor az online platformokon, például az Airbnb-n foglaltak szállást, vagy árut vásároltak az Amazonon keresztül, a bűnözők úgy tettek, mintha a tranzakciók az Airbnb-n, illetve az Amazonon keresztül zajlanának. Sok vásárló jelentős pénzösszegeket veszített, mert a megrendelés és a fizetés után a termékeket vagy szolgáltatásokat soha nem kapta meg.
Az áldozatok adatait a csalók megosztották a rendszer többi résztvevőjével. A bűnözői hálózat legalább 300 bankszámlát hozott létre Magyarországon, Lengyelországban, Hollandiában, Németországban és Spanyolországban hamis személyazonosító okmányok felhasználásával. Ilymódon rejtették el a megszerzett, kicsalt pénzt.
Az elmúlt hónapban az Eurojust újabb műveletet hajtott végre ugyanazon bűnügy többi tagja ellen, akik online csalást követtek el a holland lakáspiacon, ami végül két letartóztatáshoz vezetett.

  

Archívum Kapcsolat